Jadłospis maluszka – 3 banalne przepisy do zrobienia w domu

1

Jakiś czas temu pisałam Wam o rozszerzaniu diety maluszków (kliknij tutaj). Od tamtego czasu minęło już kilka tygodni, a to oznacza, że z poznawaniem nowych smaków Stefek zaprzyjaźnił się na dobre.

Z wprowadzaniem nowych smaków u Stefka nie miałam żadnych problemów, bo młody akceptuje praktycznie wszystkie nowości, które mu wprowadzam.

Oto 3 przepisy, które Stefek uwielbia i którymi rozpoczęliśmy rozszerzanie diety. Polecam również i Waszym maluszkom. A jeżeli macie jakieś potrawy, które Wasze dzieci kochają, to podzielcie się nimi w komentarzu.

Mus jarzynowy z żółtkiem

Od 7 miesiąca

 

Potrzebujesz:

  • ½ marchewki
  • ½ ziemniaka
  • 1-2 łyżeczki zielonego groszku
  • ½ żółtka

Przygotowanie:

  1. Warzywa umyj i obierz
  2. Do wrzątku (ok 300 ml) wrzuć warzywa i gotuj aż będą miękkie
  3. Umyj jajko pod gorącą wodą i dodatkowo sparz je we wrzątku
  4. Ugotuj jajko na twardo i oddziel żółtko od białka
  5. Pół żółtka dodaj do ugotowanych warzyw i zmiksuj całość na papkę

Naczynia:

Miseczka z praską do pokarmu NUK – kliknij tutaj

 

Krem brokułów z kasza manną

Od 7 miesiąca

Potrzebujesz:

  • Różyczka brokułu
  • Ziemniak
  • ½ marchewki
  • ¼ pietruszki
  • 3 listki szpinaku
  • 1,5 szklanki wody
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka kaszy mannej

 

Przygotowanie:

  1. Umyj warzywa i obierz te, które tego wymagają
  2. Do wrzątku wrzuć brokuł, pokrojony ziemniak, stratą marchewkę i pietruszkę. Całość gotuj ok 20 min.
  3. Pod koniec gotowania do wywaru dodaj listki szpinaku, kaszę manną i zagotuj. Zmiksuj.
  4. Do papki dodaj masło i wymieszaj.

Naczynia:

Talerzyk z przykrywką NUK (kliknij tutaj) i sztućce (kliknij tutaj)

 

Marchew z cukinią

Od 6 miesiąca

 

Potrzebujesz:

  • ½ marchewki
  • 1 plasterek cukinii
  • ½ ziemniaka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
  • ½ żółtka

 

Przygotowanie:

  1. Marchewkę i ziemniak umyj, obierz i pokrój w kostkę
  2. Zagotuj wodę (200 ml) i wrzuć do niej marchewkę i ziemniak
  3. Cukinię umyj, obierz ze skórki, usuń pestki. Pokrój w kostkę i gotuj z pozostałymi warzywami.
  4. Jajko umyj w ciepłej wodzie i sparz we wrzątku. Ugotuj, oddziel żółtko od białka. Pół żółtka dodaj do ugotowanych warzyw.
  5. Zmiksuj całość na papkę.
  6. Do papki dodaj oliwę lub masło, a następnie zmiksuj ponownie.

To co przydaje nam się codziennie w kuchni to miseczka z praską (kliknij tutaj) do ugniatania avocado albo banana oraz pojemniki do przechowywania pokarmów (kliknij tutaj). No i to co mogę Wam polecić to podgrzewacz do pokarmu Thermo Express Plus (kliknij tutaj) – używany zamiast mikrofali, która nie jest zdrowa dla naszych maluszków. Podgrzewacz szybko i delikatnie podgrzewa pokarm w ciągu 90 sekund. Zaopatrzony jest w specjalny adapter do podłączenia w samochodzie, a do tego jest bezpieczny i łatwy w obsłudze.

Share.

About Author

Mama trzyletniego Aleksandra, zakochana w macierzyństwie, modzie i swojej pracy :)

  • Mus jarzynowy przygotowywałam bardzo często…teraz niego wyrośliśmy z takich przepisów 😉