W walentynki zadbaj o podniebienie swojego faceta

7

Czy wierzycie w powiedzenie „miłość od pierwszego talerza”? Ja zdecydowanie TAK, bo posiłki przygotowane przez drugą osobę zawsze smakują lepiej, nawet wtedy, kiedy mówimy o zwykłym chlebie z masłem i wędliną (btw. uwielbiam kanapki mojego męża ;))

Pomyślałam, że skoro zbliżają się Walentynki, fajnie byłoby przygotować coś dla naszych drugich połówek. Tym razem, to my drogie panie staniemy w kuchni i przygotujemy trochę słodkości dla naszych panów w podzięce za brylanty, koronkową bieliznę i kwiaty, o których pisałam TUTAJ.

Co powiecie na coś słodkiego? Założę się, że nasi mężczyźni woleliby raczej dostać po butelce zimnego piwa, ale myślę, że takimi słodkościami prosto z serducha też nie pogardzą.

  1. Walentynkowe praliny

Potrzebujesz:

  • Silikonowa forma serduszka (swoją kupiłam w TkMaxxie)
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • Serduszka do dekoracji (swoje kupiłam w Lidlu)

Przygotowanie:

  • Upewnij się, że forma silikonowa jest czysta i sucha
  • Umieść formę na płaskiej powierzchni
  • Do każdego serduszka wsyp po kilka serduszek lub innych gadżetów do dekoracji ciast
  • Roztop czekoladę w kąpieli wodnej
  • Rozpuszczoną czekoladę wlej do foremek
  • Odłóż formę na bok, aż do zastygnięcia czekolady

 

  1. Czekoladowe muffinki

Potrzebujesz:

Na muffinki:

  • 2 szklaki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju

Na topping

  • 250 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietanki kremówki (dobrze schłodzonej)
  • pół opakowania galaretki truskawkowej w proszku
  • czerwony barwnik spożywczy

Przygotowanie:

Muffinek:

  • W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i sodę
  • W drugiej misce miksujemy śmietanę, jogurt, jajko i olej
  • Łączymy zawartość obu misek
  • Ciasto przekładamy do foremek do ¾ wysokości
  • Muffiny pieczemy przez 25-30 min w 180⁰C.

Toppingu:

  • Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę (na wolniejszych obrotach)
  • Do śmietanki dodajemy mascarpone oraz galaretkę i miksujemy przez chwilę do chwili połączenia składników.
  • Dodajemy kilka kropel czerwonego barwnika.
  • Topping można dosłodzić cukrem pudrem, po jego dodaniu należy ponownie zmiksować całą masę.
  • Topping wyciskamy szprycą. Możemy go przyozdobić dodatkowo serduszkami do dekoracji ciast.

=============================

Jeżeli spodobał Ci się ten post, udostępnij go w swoich kanałach social media. Wystarczy, że klikniesz któryś w poniższych ikonek ↓↓↓

=============================

Jeśli chcesz być z nami w ciągłym kontakcie, zachęcam do:

→ Polub nasz profil na Facebooku lub profil na Bloglovin. Dzięki temu będziesz na bieżąco z nowościami na blogu.

→ Śledź nas na Instagramie. Znajdziesz tu sporo zdjęć z codziennego życia, których zazwyczaj nie publikuję na blogu

Share.

About Author

Mama dwuletniego Stefka i sześcioletniego Aleksandra, zakochana w macierzyństwie, modzie i swojej pracy :)

7 komentarzy

  1. Ilona Wróblewska on

    🙂 pychotka! ale chyba bym sama zjadła, bo mój mąż obecnie jest na etapie „nie jem słodyczy! dziś mam dzień warzywny!” 😉 chociaż z drugiej strony, gdyby zobaczył takie cudeńka to chyba by nie wytrzymał 🙂

Leave A Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.