Święta tuż tuż. Po malutku kończę ustalać świąteczne menu i zabieram się za listę zakupów. W tym roku na naszym świątecznym stole pojawią się tylko te potrawy, których gotowanie przynosi mi frajdę. Chcę uniknąć przedświątecznego stresu związanego z testowaniem nowych przepisów. Dlatego stawiam na pewniaki, to co wychodzi mi najlepiej. Będzie barszcz, uszka, pierogi, ryba po grecku, sałatka jarzynowa a ze słodkości pierniczki, sernik, tiramisu i oczywiście piernikowe muffinki.
I właśnie do tych ostatnich zachęcam Was gorąco, bo dzieci je uwielbiają, szczególnie gdy podane są ze słodkim kremem i kolorowymi świątecznymi ozdobami. Dodatkowy plus za to, że bardzo przyjemnie się je przygotowuje, mój Oluś na hasło „Robimy muffiny” skacze z radości. I jeszcze jedno. Muffinki wcale nie muszą być niezdrowe. Możecie przecież użyć mąki gryczanej albo orkiszowej i pulpy po wyciśniętym soku (tutaj znajdziesz przepis) i fit muffinki gotowe. U nas już niestety nie ma Świąt bez kolorowych i kremowych babeczek ;).
Do przyrządzenia 12 bożonarodzeniowych muffinów potrzebujecie:
- 12 świątecznych papilotek do muffinek (moje są z TkMaxx)
- Forma do pieczenia muffinek
- 300 g mąki przennej i orkiszowej (ja dałam 200 pszennej i 100g orkiszowej)
- 180 g cukru
- 150 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g mleka
- 1,5 lub 2 łyżeczki kakao
- 1,5 łyżeczki cynamonu (uwielbiam)
- 1,5 łyżki miodu
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1 szczypta soli
Wykonanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C i przygotowujemy formę do pieczenia wykładając ją papilotkami.
- Do rondelka wlewamy mleko z miodem i podgrzewamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia.
- W misce mieszamy: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, przyprawę piernikową, kakao, sól (wszystkie składniki suche). Dokładnie mieszamy.
- W osobnej misce mieszamy mleko z miodem, jajka i rozpuszczone masło. Miksujemy.
- Dodajemy mokre składniki do suchych i miksujemy ma jednolitą masę.
- Masę rozlewamy do foremek i pieczemy przez 20-25 minut.
- Po upieczeniu odstawiamy na 10 minut do ostygnięcia.
Krem do muffinek
Składniki:
- 250 g serka mascarpone (zimnego)
- 125 ml śmietany 30% (zimnej)
- 1 op. cukru wanilinowego
- 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Serek mascarpone, śmietankę, cukier wanilinowy i cukier puder ubijaj w misce aż powstanie gładki i puszysty krem (ok. 2 minuty). Krem wycisnąć na babeczki za pomocą rękawa cukierniczego i posypać dekoracjami świątecznymi. Smacznego!
ŻYCZYMY WAM ZDROWYCH, WESOŁYCH I PYSZNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA.
4 komentarze
Wyglądają bardzo ładnie, wierzę na słowo że świetnie smakują 👍
Smakują super, jak pierniki tylko miękkie.
Uwielbiamy muffiny, ale takich o smaku piernika jeszcze nie miałam okazji jeść 🙂
Ja w tym roku robiłam po raz 1. Inspirowałam się przepisem na pierniki.