Bożonarodzeniowe muffiny o smaku piernika

4
Rate this post

Święta tuż tuż. Po malutku kończę ustalać świąteczne menu i zabieram się za listę zakupów. W tym roku na naszym świątecznym stole pojawią się tylko te potrawy, których gotowanie przynosi mi frajdę. Chcę uniknąć przedświątecznego stresu związanego z testowaniem nowych przepisów. Dlatego stawiam na pewniaki, to co wychodzi mi najlepiej. Będzie barszcz, uszka, pierogi, ryba po grecku, sałatka jarzynowa a ze słodkości pierniczki, sernik, tiramisu i oczywiście piernikowe muffinki.

I właśnie do tych ostatnich zachęcam Was gorąco, bo dzieci je uwielbiają, szczególnie gdy podane są ze słodkim kremem i kolorowymi świątecznymi ozdobami. Dodatkowy plus za to, że bardzo przyjemnie się je przygotowuje, mój Oluś na hasło „Robimy muffiny” skacze z radości. I jeszcze jedno. Muffinki wcale nie muszą być niezdrowe. Możecie przecież użyć mąki gryczanej albo orkiszowej i pulpy po wyciśniętym soku (tutaj znajdziesz przepis) i fit muffinki gotowe. U nas już niestety nie ma Świąt bez kolorowych i kremowych babeczek ;).

 

Do przyrządzenia 12 bożonarodzeniowych muffinów potrzebujecie:

  1. 12 świątecznych papilotek do muffinek (moje są z TkMaxx)
  2. Forma do pieczenia muffinek
  3. 300 g mąki przennej i orkiszowej (ja dałam 200 pszennej i 100g orkiszowej)
  4. 180 g cukru
  5. 150 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki
  6. 2 jajka
  7. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  8. 300 g mleka
  9. 1,5 lub 2 łyżeczki kakao
  10. 1,5 łyżeczki cynamonu (uwielbiam)
  11. 1,5 łyżki miodu
  12. 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  13. 1 szczypta soli

Wykonanie

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C  i przygotowujemy formę do pieczenia wykładając ją papilotkami.
  • Do rondelka wlewamy mleko z miodem i podgrzewamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • W misce mieszamy: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, przyprawę piernikową, kakao, sól (wszystkie składniki suche).  Dokładnie mieszamy.
  • W osobnej misce mieszamy mleko z miodem, jajka i rozpuszczone masło. Miksujemy.
  •  Dodajemy mokre składniki do suchych i miksujemy ma jednolitą masę.
  • Masę rozlewamy do foremek  i pieczemy przez 20-25 minut.
  • Po upieczeniu odstawiamy na 10 minut do ostygnięcia.

Krem do muffinek

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone (zimnego)
  • 125 ml śmietany 30% (zimnej)
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Serek mascarpone, śmietankę, cukier wanilinowy i cukier puder ubijaj w misce aż powstanie gładki i puszysty krem (ok. 2 minuty). Krem wycisnąć na babeczki za pomocą rękawa cukierniczego i posypać dekoracjami świątecznymi. Smacznego!

 

ŻYCZYMY WAM ZDROWYCH, WESOŁYCH I PYSZNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA. 

Share.

About Author

Mama trzyletniego Aleksandra, zakochana w macierzyństwie, modzie i swojej pracy :)