3 przepisy na pyszne śniadania z avocado

19

Od zawsze wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu zyskujemy energię na cały dzień, dlatego bardzo ważny jest wybór dań i dobór podstawowych składników. Najlepsze są te, wartościowe, dzięki którym możemy funkcjonować przez cały dzień.

Chcę podzielić się z Wami trzema przepisami na pyszne śniadania z avocado w roli głównej. Dlaczego akurat avocado? Bo to najbardziej kaloryczny owoc, a jak wiadomo, tam gdzie kalorie, tam i energia :).

Avocado zawiera dużą ilość tłuszczu nazywanym „dobrym tłuszczem”, który bogaty jest w kwasy Omega-3. Powoduje on, że cenne składniki z innych produktów są lepiej przyswajane przez nasz organizm. Powody, dla których warto jeść avocado to:

  • Jest źródłem luteiny i karotenoidów, które działają jak przeciwutleniacze i chronią przed chorobami oczu.
  • Jest źródłem błonnika, który jak wiemy wpływa pozytywnie na układ trawienny.
  • Jest źródłem witamin C, E i A i wielu witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego.
  • Obniża poziom cholesterolu.
  • Reguluje ciśnienie krwi.

A teraz przejdźmy do sedna! Poniżej przepisy na pyszne śniadania z avocado 🙂

***ZAPIEKANE AVOCADO***

20160403-IMG_0990 20160403-IMG_1062

To pomysł, dla ludzi, którzy rano potrzebują zastrzyku energii.

Składniki:

  • 1 avocado
  • 2 jajka
  • Sól, pieprz
  • Szczypiorek, ewentualnie natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Na sam początek nastaw piekarnik, by w czasie, kiedy przygotowujesz avocado nagrzał się do odpowiedniej temperatury. Temperaturę ustaw na 180 stopni.
  2. Przekrój avocado na połowę i wyjmij pestkę.
  3. Łyżeczką wytnij troszkę miąższu ze środka, aby zrobić więcej miejsca na jajko.
  4. Do środka dodaj jajko.
  5. Ułóż avocado na blaszce i piecz przez około 20-25 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości avocado i jajka.
  6. Po upieczeniu przypraw upieczone avocado pieprzem, solą i pokrojonym szczypiorkiem.
  7. Smacznego 🙂

 

***NALEŚNIKI Z AVOCADO***

20160403-IMG_1077

Składniki:

Naleśniki (ja robię te z przepisu ze strony Kwestiasmaku.pl)

  • 1 szklanka mąki (wybór mąki zostawiam Tobie, ja do naleśników używam pszennej, ale możesz wybrać też żytnią, kukurydzianą, orkiszową i inną).
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • Szczypta soli
  • 3 łyżki masła lub oleju roślinnego

Nadzienie naleśników:

  • 1 połówka avocado pokrojona na plasterki
  • Sadzone jajko (jajko, masło)
  • Rukola
  • Sok z cytryny
  • Sól, pieprz
  • Ewentualnie pestki dyni, słonecznika

Przygotowanie:

  1. Usmaż naleśniki (możesz też skorzystać z gotowych tortilli, które kupisz w każdym sklepie spożywczym).
  • Do miski wysyp mąkę, dodaj jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksuj składniki na gładką masę. Dodaj roztopione masło lub olej roślinny i dalej miksuj.
  • Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni.
  1. Przygotuj sadzone jajko
  • Na patelni rozpuść masło i wbij jajko. Smaż do czasu, kiedy białko jajka będzie ścięte, a żółtko zacznie gęstnieć.
  1. Na upieczony naleśnik ułóż rukolę, sadzone jajko, plastry avocado. Całość skrop sokiem z cytryny i przypraw solą i pieprzem.

***KANAPKA Z AVOCADO***

20160403-IMG_0959

Składniki:

  • Avocado
  • Pomidor
  • Chleb, najlepiej razowy
  • Kiełki (wybór zostawiam Wam)
  • Opcjonalnie nasiona szałwii hiszpańskiej

SMACZNEGO 🙂

Share.

About Author

Mama trzyletniego Aleksandra, zakochana w macierzyństwie, modzie i swojej pracy :)

  • Mniam, świetne przepisy!
    Polecam jeszcze avocado pokrojone w plasterki i uprażone na suchej patelni, bez tłuszczu – wrzucałam przepis u mnie na blogu.

    • Renia, widzę że lubimy podobne smaki. Może powinnyśmy założyć wspólny blog kulinarny 🙂

  • Wszystko co ma jajko pożeram z cieknącą śliną. To awokado z jajem w środku wygląda przepysznie!

    • I jest pyszne, możesz trochę ściąć dno, żeby się nie przewracało i wtedy białko nie wyleci.

  • mutrynki.pl

    Uwielbiam awokado, a ostatnio dzięki instagramowi odkryłam, że świetnie smakuje kanapka z rukolą awokado i żurawiną 😉

    • Z żurawiną nie próbowałam, ale moge wyobrazić sobie ten smak. Ja opakowanie żurawiny jem na raz. A Instagram to najlepsze źródło insporacji 🙂

  • Awokado ubóstwiam od niedawna i właśnie w poniedziałek będzie o tym wpis, również ze smacznym przepisem. Zapiekane awokado wygląda bosko, koniecznie muszę wypróbować. I pomyśleć, że kiedyś się przed nim broniłam? 😉

    • Ja avocado nauczyłam się jeść w Stanach, pracowałam wtedy w meksykańskiej restauracji i chcąc nie chcąc musiałam je spróbować. Zaczęłam od nachosów i guacamole i okazało się, że to jest pyszne. Czekam na Twoje przepisy z avocado zatem :). Miłego dnia.

  • Muszę przyznać, że nigdy jeszcze z awokado nie eksperymentowałam. Zapisuję przepisy i na pewno wypróbuję 🙂

  • Z przepisów nie skorzystam, ale zdjęcia obejrzałam z przyjemnością 🙂

    • Nie lubisz avocado?

      • Nie znoszę 😉

        • Spróbuj od quacamole z chipsami z tortilli, ja tak wlasnie polubiłam avocado podczas mojej pierwszej wizyty w Meksyku.

  • Muszę spróbować zapiekane jajko :O genialne!

  • momenty z życia

    Pierwszy przepis przykuwa uwagę i samym wyglądem zachęca do zjedzenia 🙂

  • cleo

    Te naleśniki z awokado to bym chętnie wszamała..:)