Tort urodzinowy dla trzylatka – zrób go sama!

11
Rate this post

Trzy lata strzeliły jak z procy. Ja nadal młoda, piękna, zgrabna i powabna tylko ten mój syn tak bardzo urósł. Z bąbla wielkości połowy mojej ręki zrobił się z niego chłop jak dąb, który ma już swoje zdanie, rządzi wszystkimi, jakby co najmniej zamienił się stanowiskami z Dudą i najpiękniej śpiewa kolędy z całej mojej rodziny! Nic tylko się cieszyć.  Aaaa jeszcze pięknie zna kolory po angielsku. Nie dziwcie się tak, przecież widzieliście filmik, który opublikowałam ostatnio na naszym fejsie! Widzieliście, prawda?

Chciałam Wam wszystkim podziękować, że trzecie urodziny Olka możemy świętować razem z Wami. Jest Was tutaj coraz więcej i z roku na rok nasza urodzinowa imprezka przybiera na rozmiarze. Nie wiem, co będzie za rok, chyba będziemy musieli wynająć Narodowy w Warszawie, żeby Was wszystkich pomieścić. Z tej okazji mam dla Was przepis na pyszny tort, który możecie wykonać sami dla Waszych pociech. Tort to trochę moja własna inwencja twórcza, pomieszanie z poplątaniem. Na szczęście taki miks zawsze wychodzi smacznie a goście zawsze proszą o dokładkę.

cats4b cats1 cats2

Co potrzebujecie:

  1. Do zrobienia biszkoptu kakaowego:
  • 7 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki gorzkiego kakao
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  1. Do zrobienia masy:
  • 500 g sera mascarpone ( 2 opakowania)
  • 500 ml zimnej śmietany kremowej 36%,
  • 1 szklanka cukru pudru
  1. Do zrobienia przełożenia:
  • Opakowanie świeżych malin
  • 1/2 szklanki konfitury malinowej
  1. Do zrobienia nasączenia:
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • Zaparzona gorzka herbata (pół szklanki)
  1. Do zrobienia dekoracji:
  • Batoniki KIT KAT lub WW (1,29 za sztukę w Biedronce)
  • M&M`sy z orzechami w środku ( 1 opakowanie)
  • 2 słomki
  • Kawałek jutowego sznurka
  • Kawałek brystolu
  1. Do upieczenia: tortownica 24 cm

IMG_1541 IMG_1540 IMG_1543 IMG_1544 IMG_1546 IMG_1321 IMG_1311

Wykonanie:

  1. Upiec biszkopt (można dzień wcześniej)

– dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować ani nie wysypywać. Kakao wymieszać z mąką i przesiać dwukrotnie. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Oddzielić żółtka od białek.

– Białka ubijać na małych obrotach miksera przez 2 minuty aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier (w krótkich odstępach czasu). Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po łyżce wymieszane żółtka (dodawać kolejną porcję gdy poprzednia ubije się już z białkami).

– Dodać kakao z mąką (najlepiej w 3 partiach) i mieszać je bardzo delikatnymi ruchami metalowej łyżki lub szpatułki z ubitą masą, starając się nie zniszczyć ubitej piany. Im mniej piana opadnie tym większy i bardziej puszysty będzie biszkopt. Przygotowanie biszkoptu można zobaczyć na filmie. Ciasto wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 – 40 minut do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i energicznie rzucić go na blat. Ostudzić.

(Biszkopt upieczony według przepisu ze strony www.kwestiasmaku.pl)

  1. Przygotować masę: zimną śmietankę do deserów ubić na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem. Delikatnymi ruchami szpatułki wymieszać ją z serem mascarpone. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.
  2. Przygotować nasączenie: zaparzyć herbatę z sokiem z cytryny lub limonki.
  3. Przygotować przełożenie: wymieszać konfiturę ze świeżymi malinami.
  4. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ustawić na kratce. Po całkowitym wystudzeniu odciąć chrupiący wierzch, pokruszyć go i zachować do posypania góry. Biszkopt przekroić na 3 poziome blaty, zachowując okruszki.
  5. Dolny krążek położyć na paterze, wyłożyć połowę przełożenia (konfitura z malinami) i skropić biszkopt. Wyłożyć 1/3 ilość masy mascarpone i przykryć drugim (środkowym) krążkiem. Skropić go nasączeniem, ułożyć resztę przełożenie i 1/3 masy. Przykryć ostatnim, górnym krążkiem, skropić go resztą nasączenia. Boki i wierzch pokryć ostatnią częścią masy.
  6. Boki tortu obłożyć (dłonią) batonikami KIT KAT lub WW i obwiązać wstążeczką. Wierzch tortu obsypać zachowanymi okruszkami i M&M`s.
  7. Ze słomek zrobić stelaż na napis.

 

 

Share.

About Author

Mama dwuletniego Stefka i sześcioletniego Aleksandra, zakochana w macierzyństwie, modzie i swojej pracy :)