Pomarańczowy szał pał

2

Mało eksperymentuję w kuchni. Gotuję regularnie, ale zazwyczaj są to posiłki niewymagające dużego nakładu czasowego. Dlatego nie zobaczycie zdjęć moich obiadów na insta, no chyba że ugotuję coś ekstra super pysznego, bo nagle wygeneruję dodatkową dobę dla siebie. Idzie zima i chcąc nie chcąc przyjdą takie dni, że pogoda nie pozwoli na spacery czy inne aktywności. Może wtedy zaszyję się w swojej kuchni i odnajdę w sobie zapał kulinarny na nowo.

Dzisiaj raczę Was moją kokosową zupą dyniową, idealną dla osób zapracowanych.

Przepis wynalazłam w książce, która kurzyła się na mojej półce od ponad roku (Pyszne 25). Ale proszę się nie sugerować liczbą. Ugotowanie zupy na pewno nie zajęło mi 25 minut.

Kokosowa zupa z dyni to naprawdę uczta dla podniebienia. Nie jestem zwolenniczką jedzenia tajskiego, mleczka kokosowego i imbiru, ale w połączeniu z dynią i kurczakiem te składniki nabrały dla mnie nowego wymiaru.

Zatem czego potrzebujecie:

  1. Godziny na ugotowanie bulionu.
  2. Pół godziny na przygotowanie pozostałych składników (możecie je przygotować podczas gotowania się bulionu).
  3. 5 minut na połączenie wszystkich składników razem i doprawienie zupki.

Składniki:

  1. Dynia 0,5 kg
  2. Kurczak 250 g
  3. Puszka mleka kokosowego
  4. Imbir 5 cm
  5. Papryczka chilli
  6. 2 cebule
  7. 2 ząbki czosnku
  8. Przyprawy: papryka ostra i papryka słodka
  9. Oliwa z oliwek

Kroki:

  1. Ugotuj bulion – litr wody i włoszczyznę gotuj przez godzinę, następnie odcedź.
  2. Imbir obierz i posiekaj na drobne kawałeczki.
  3. Chilli posiekaj na drobno.
  4. Kurczaka pokrój na kawałki 2 cm. Następnie połącz go z imbirem, chilli, przyprawami, solą, pieprzem i odstaw na bok.
  5. Dynię obierz i pokrój na drobne kawałki.
  6. Czosnek i cebulę posiekaj drobno i podsmaż na patelni na oliwie z oliwek. Następnie dodaj dynię i smaż jeszcze przez 2 minuty.
  7. Przełóż dynię z cebulą i czosnkiem do garnka, zalej ją bulionem, a gdy się zagotuje zalej mlekiem kokosowym. Całość zmiksuj blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.
  8. Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż kurczaka przez ok. 4 minuty.
  9. Podsmażonego kurczaka dodaj do bulionu z dynią i zagotuj zupę przez ok. 5 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Voilà… zupa gotowa, a ja życzę Wam smacznego.

Share.

About Author

Mama dwuletniego Stefka i sześcioletniego Aleksandra, zakochana w macierzyństwie, modzie i swojej pracy :)

2 komentarze

  1. Znam ta zupę, jest rzeczywiście pyszna. Moja córka uwielbią ją, wcina aż się uszy trzęsą.

    • Olek też ją uwielbia, cieszy mnie fakt, że nie zamknął się tylko na kilka smaków. Lubi próbować, to najlepszy tester potraw mamy.

Leave A Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.