Urodzinowy tort dla opornych

3

Kiedy 2 lata temu zastanawiałam się nad prezentem urodzinowym dla mojego męża, pomyślałam, że tym razem chciałabym podarować mu coś innego niż perfumy czy książkę. To miało być coś od serca, najlepiej wykonane własnoręcznie. Niestety artystą nie jestem, malować nie potrafię, jedyne co mi wychodzi to ciasta. Pierwsze upiekłam już jako czternastolatka, był to murzynek z orzechami, oczywiście w prodiżu. W moim rodzinnym domu ciasta do tej pory piecze się właśnie tak.

Pomyślałam, że taki tort domowej roboty to będzie najlepsza opcja urodzinowa, która ucieszy nie tylko mojego męża, ale i mnie samą. Któż nie lubi słodkości prawda?! Po przepis nie musiałam daleko iść, wystarczył komputer, internet i moja ulubiona strona inspiracji kwestiasmaku.com. Nie miałam jeszcze nigdy takiej sytuacji, że coś, co robiłam na podstawie przepisu z tej strony nie wyszło. Mało tego, przepisy, które tam można znaleźć są na tyle proste, że nawet najbardziej oporny kucharz da radę. A potrawy wychodzą obłędne.

Szukając przepisu na tort wiedziałam tylko tyle, że nie może być to żaden tort czekoladowy i musi być pozbawiony masy lukrowej. Takie torty cieszą oczy, ale gorzej z przyjemnością jedzenia.

Po 10 minutach wertowania strony udało się znaleźć ten, który miał zaspokoić podniebienie mojego męża. Tort urodzinowy to właśnie jego nazwa, więc idealnie dopasował się do okazji. Skłamałabym, gdybym napisała, że tort robi się szybko i prosto. Niestety wykonanie tortów ma to do siebie, że najpierw potrzebuje się biszkoptu, potem masy, przełożenia i jeszcze nasączenia. Na końcu zostaje ozdabianie, co dla kogoś, kto nie jest w tym mocny często okazuje się najtrudniejszym etapem.

Urodzinowy tort ze strony kwestiasmaku.com to najlepszy tort, jaki kiedykolwiek jadłam. Połączenie gęstej śmietany z serkiem mascarpone to strzał w 10!. Poza tym, cały proces zrobienia tortu jest opisany mega prosto i łopatologicznie. Każdy da radę:).

Co potrzebujecie:

  1. Do zrobienia biszkoptu:
  • 6 jajek
  • 2 szklanki cukru pudru (320 g)
  • 2/3 szklanki mąki pszennej (100 g)
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej (100 g)
  1. Do zrobienia masy:
  • 500 g sera mascarpone ( 2 opakowania)
  • 500 ml zimnej śmietany kremowej 36%,
  • 1 szklanka cukru pudru
  1. Do zrobienia przełożenia:
  • Puszka brzoskwiń
  • 1/2 szklanki konfitury brzoskwiniowej
  1. Do zrobienia nasączenia:
  • 4 łyżki syropu brzoskwiniowego (zalewy) z puszki
  • 2 łyżki likieru brzoskwiniowego lub dodatkowe 2 łyżki syropu brzoskwiniowego z puszki
  • 5 łyżek zaparzonej zielonej herbaty, ostudzonej
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  1. Do zrobienia dekoracji:
  • 1 połówka brzoskwini
  • czekolada biała
  1. Do upieczenia: tortownica 24 cm

Wykonanie tortu:

Cały proces wykonania tortu znajdziecie pod linkiem ==> TUTAJ.

Róbcie wszystko tak, jak jest napisane w przepisie, żeby tort wyszedł taki pyszny jak mi.

Na koniec pozostaje mi życzyć Wam wytrwałości i smacznego!

cats1

Share.

About Author

Mama trzyletniego Aleksandra, zakochana w macierzyństwie, modzie i swojej pracy :)

  • O jacie.. pyszny tort.. ja lubie tylko takie z delikatnymi masami..

    • Kamila

      To ten napewno będzie Ci smakował. Działaj 🙂

  • Z moim brakiem talentów kulinarnych, to chyba nawet takiego dla opornych bym nie zrobiła 😉