Batoniki zbożowe do zrobienia w 5 minut, które pokochają Wasze dzieci

9

Gdybyście przyszli do mojego domu, Waszą uwagę przykułaby masa poradników, romansideł i książek kulinarnych. To taka moja mała obsesja kupowania pięknie wydanych egzemplarzy. Gorzej jest niestety z ich wykorzystaniem, bo przecież zawsze jest coś ważniejszego…

Jakiś czas temu, Lidl Polska podarował mi książkę pt. „Rodzinna Kuchnia Lidla”. Wystarczy, że zrobicie 6 razy zakupy za minimum 50 zł, dopłacicie 1 grosz i książka jest Wasza. Na początku pomyślałam, że to tylko kolejna pozycja kucharska, stanie na półce i będzie fantastyczną ozdobą mojej kuchni.

Zanim jednak odłożyłam ją na bok, postanowiłam, że popatrzę chociaż na to, jakie przepisy można w niej znaleźć. I tu się okazało, że tak pięknie wydanej książki kucharskiej to ja jeszcze nie miałam w swoim zbiorze. Same zdjęcia zachęcają do wzięcia produktów w rękę i wyczarowania z nich czegoś pysznego!

Olomanolo.pl Olomanolo.pl

Tak też się stało, bo nie mogłam nie spróbować! Na pierwszy ogień poszły batoniki zbożowe, których zrobienie zajęło mi 10 minut. Przygotowałam je razem z Olkiem, który zamiłowanie do słodkości ma chyba po mamie. Nie przepuści niczego, co zawiera cukier w swoim składzie. Ciekawa byłam, czy zdrowa wersja słodkości też go tak oczaruje. Odpowiedź znajdziecie na poniższych zdjęciach ;). A ja od trzech dni siedzę i zawijam te pyszne batoniki w sreberka ;).

Wam również polecam ich spróbować, bo nie dość że są pyszne, to jeszcze ekspresowo się je robi.

Potrzebujecie:

Formy do ciasta, najlepiej 20×20 cm i papier do wypieków

Składniki:

200 g masła orzechowego

100 ml oleju kokosowego

200 g miodu

100 g gorzkiej czekolady

3 szklanki uprażonych płatków owsianych

2 łyżki uprażonego sezamu

2 łyżki jagód goji

2 łyżki rodzynek

2 łyżki wiórków kokosowych (ja dałam więcej, bo je kocham)

1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

1 szczypta soli

Olomanolo.pl Olomanolo.pl Olomanolo.pl

Przygotowanie:

  • Podgrzej w garnku masło orzechowe i olej kokosowy
  • Zdejmij z ognia, dodaj miód i pokruszoną czekoladę
  • Mieszaj do momentu, aż czekolada się rozpuści
  • Do masy dodaj resztę składników i wymieszaj
  • Całość przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia
  • Odstaw masę do lodówki do zastygnięcia

Chyba pozostaje mi życzyć Wam Bon Appetit!

Olomanolo.pl Olomanolo.pl Olomanolo.pl Olomanolo.pl

=============================

Jeżeli spodobał Ci się ten post, udostępnij go w swoich kanałach social media. Wystarczy, że klikniesz któryś w poniższych ikonek ↓↓↓

=============================

Jeśli chcesz być z nami w ciągłym kontakcie, zachęcam do:

→ Polub nasz profil na Facebooku lub profil na Bloglovin. Dzięki temu będziesz na bieżąco z nowościami na blogu.

→ Śledź nas na Instagramie. Znajdziesz tu sporo zdjęć z codziennego życia, których zazwyczaj nie publikuję na blogu

Share.

About Author

Mama dwuletniego Stefka i sześcioletniego Aleksandra, zakochana w macierzyństwie, modzie i swojej pracy :)

9 komentarzy

  1. Muszę spróbować! 🙂 Widząc tą oblizywaną łyżeczkę nie mam najmniejszych wątpliwości, że są pyszne!

    Ach… uwielbiam Twoje zdjęcia!

  2. Bardzo lubię przepisy z kuchni lidla, są proste i z łatwo dostępnych składników. Często je i tak zmieniam na swoje potrzeby, czyli usuwam cukier i nadmiar tłuszczu, ale są dla mnie fajną bazą inspiracji 🙂 Te batoniki zbożowe to kolejny fajny pomysł do wypróbowania 😉

Leave A Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.